Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Nem vagyoni kártérítés képes leírás - Kártérítés.tlap.hu
részletek »

Nem vagyoni kártérítés - Kártérítés.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: karterites.tlap.hu » Nem vagyoni kártérítés
Keresés
Találatok száma - 5 db
Nyelvtudomány szemszögéből - nem vagyoni kártérítés

Nyelvtudomány szemszögéből - nem vagyoni kártérítés

Mi az a nem vagyoni kártérítés? Van-e olyan szerkezet, amelyet magyarul szinte senki nem szokott helyesen leírni? Van bizony, ráadásul a hiba furcsa félreértésekhez is vezet. De vajon a helyesírásban van a hiba, vagy a nyelvben? Biztos, hogy mindenre van megoldás? Fejes László | 2013. május 9. | Gyakran olvashatjuk hírekben: a bíróság valakit ennyi és ennyi forint nem vagyoni kártérítésre ítélt. Sokan csodálkoznak, hogy ha a kártérítés nem vagyoni, akkor vajon mi lehet? Le kell mosni a kárvallott kocsiját, füvet kell nyírni a kertjében, vagy tortát kell sütni neki? És hogyan lehet az ilyen kártérítést forintosítani? Ha az illetőt állatkertbe viszem, beleszámolhatjuk a belépők és a vattacukor árát, de hogyan számoljuk az illetővel töltött időt?

Kártérítésért Strasbourghoz fordulnak a rokkantnyugdíjasok

Kártérítésért Strasbourghoz fordulnak a rokkantnyugdíjasok

Tulajdonhoz való joguk és jó hírnevük megsértése miatt fordul tizenhét magánszemély a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz - közölte a MEOSZ. A megváltozott munkaképességűek ellátásairól szóló törvény szerintük nincs összhangban az Európai Emberi Jogi Egyezménnyel. Még decemberben szavazták meg azt a törvénymódosítást, melynek eredményeként a rokkantnyugdíjat a rehabilitációs és a rokkantsági ellátás váltotta fel. A panaszosok kártérítést kérnek, mert szerintük ezzel a szabályozással az állam megsértette a tulajdonhoz való alkotmányos jogukat, ugyanis a rokkantsági nyugdíjjal szemben a rokkantsági ellátás elvonható, csökkenthető. Emellett nem vagyoni kártérítés megállapítását is kérik a bíróságtól, mert véleményük szerint az állam megsértette jó hírnevüket azzal, hogy csalónak nevezte őket.

Mennyit ér egy lelki trauma? - adatbázis a nem vagyoni károkról

Mennyit ér egy lelki trauma? - adatbázis a nem vagyoni károkról

Hány forintot ér egy lelki trauma? - adatbázis a nem vagyoni károkról Magánadatbázis készült arról, mennyit lehet követelni a nem vagyoni kárért Mennyibe kerül az a trauma, ha valakit egy balesetben elszenvedett sérülés az élete végéig ágyhoz köt? Mennyit kóstál a szabadság átmeneti elvesztése? Mekkora összeget lehet követelni nem vagyoni kár címén, amikor az elhunyt hozzátartozó tetemét elcserélik? Egy tanácsadó cég a korábbi ítéleteket tartalmazó adatbázisa alapján próbálja prognosztizálni, hogy egy adott ügyben mi lehet a várható verdikt

Nem vagyoni (erkölcsi) sérelmek megítélése  a polgári jogban

Nem vagyoni (erkölcsi) sérelmek megítélése a polgári jogban

Dr. Fézer Tamás: A nem vagyoni (erkölcsi) sérelmek megítélése a polgári jogban (könyv) A nem vagyoni, erkölcsi károk megtérítésének problémája a jogintézmény 1977-ben történő hazai kodifikációja óta számos paradigmaváltáson esett át. A bírói gyakorlat XXI. században megváltozott felelősségi megközelítése a hazánkban nem vagyoni kártérítés néven ismert intézmény gyakorlatában is éreztette hatását. Az európai tendenciák és a hazai társadalmi, gazdasági folyamatok eredményeképpen a személyhez fűződő jogok felértékelődtek, a jogsértések új dimenziói kerültek az igényérvényesítés középpontjába. Az egzakt törvényi szabályozás hiányában ítélkező bírák az elmúlt tíz évben új tartalmat adtak a nem vagyoni kártérítésnek. A kártérítési jog kétségkívül leginkább dinamikusan fejlődő területéről van szó, melynek a személyiségvédelemmel való szoros összefüggése az adott társadalom értékítéletének egyik fontos mércéjét is jelenti. A bírói gyakorlat szabadsága azonban szükségképpen egyenetlen, sok esetben ellentmondásokkal telített, és akár alapvető kérdésekben is gyors változásokat hozó döntéseket eredményezett. Kialakult elméleti megalapozottság hiányában a nem vagyoni kártérítés olyan, a jogkereső közönség körében egyre népszerűbbé váló személyiségvédelmi eszközzé vált, melynek szinte valamennyi lényeges elméleti és gyakorlati kérdése a mai napig megválaszolatlan hazánkban.

Nem vagyoni kártérítés elméleti alapjai

Nem vagyoni kártérítés elméleti alapjai

Mátyás Melinda: A nem vagyoni kártérítés elméleti alapjai 'A nem vagyoni kártérítés a kártérítési rendszer egyik legkevésbé kézzelfogható része, ahol nem konkrét - egy dologban vagy bármely vagyontárgyban bekövetkező - vagyoni kárért tartozik helytállni a felelős, hanem egy immateriális, eszmei sérelemért. A pénzbeli kártérítésnek a nem vagyoni károknál az a funkciója, hogy az elszenvedett sérelem hozzávetőleges kiegyensúlyozásáról olyan vagyoni szolgáltatás nyújtásával gondoskodjon, amely az elszenvedett sérelemért körülbelül egyenértékű másnemű előnyt nyújt. Az immateriális kár lényegében egy fikció, a kár itt nem más, mint a személyi jogsértés. A személyhez fűződő jogok megsértésének azonban nincs, nem lehet pénzbeli egyenértéke. Az ilyen sérelmek helyrehozhatatlanok. Ettől válik a jogintézmény ingoványos talajjá, amely megszilárdításához a jog önmagában nem elegendő eszköz, ugyanis a kár mértéke nem állapítható meg objektív mérce szerint, az minden esetben a bírói mérlegelésen alapul. A bírói gyakorlatnak tehát kiemelkedő, jogfejlesztő szerepe van a nem vagyoni kártérítés jogintézményén belül.'

Tuti menü